Het Koninklijk Museum van Mariemont
In het hart van een park in Morlanwez, tussen Bergen en Charleroi, worden in het Koninklijk Museum van Mariemont de rijke collecties van de stichter van het museum, Raoul Waroqué, tentoongesteld.
Raoul Waroqué heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het verzamelen van kunstvoorwerpen uit de Klassieke Oudheid. Mariemont is een van de zeldzame plekken in Noord-Europa waar u fresco’s kunt bewonderen die speciaal voor een villa in Pompeï (Boscoreale) werden ontworpen. U vindt er ook talrijke Griekse en Romeinse beelden en een bijzonder mooie collectie Egyptische antiquiteiten, waaronder een monumentaal standbeeld van Cleopatra (drie meter hoog, vijf ton zwaar).
Schatten die beschermd moeten worden
In 2018 gingen bij een verschrikkelijke brand in het Nationaal Museum van Brazilië talrijke Romeinse fresco’s verloren, waaronder een deel van de fresco’s uit de tempel van Isis in Pompeï. Het was een onmetelijk verlies, waarbij het overgrote deel van de werken van het grootste natuurhistorische museum van Latijns-Amerika in vlammen opging.
Het huidige gebouw van het Koninklijk Museum van Mariemont, dat in 1960 zwaar beschadigd raakte bij een brand, werd na die vreselijke gebeurtenis eveneens heropgebouwd.
Deze rampen herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om niet alleen onszelf, maar ook plekken en stukken van onschatbare waarde te beschermen tegen brand. Het is in die context dat BEMAC de teams van het museum heeft begeleid bij de uitbreiding van de beveiliging van het nieuwe Frescopavilioen.
Samenwerking met BEMAC
Net zoals alle musea hecht het Museum van Mariemont bijzonder belang aan de esthetiek van zijn architectuur.
De technische uitdaging bestond erin een uiterst doeltreffend detectiesysteem te installeren dat tegelijkertijd zo discreet mogelijk was.
Om de fresco’s van Pompeï te beschermen, werd een aanvullende beveiliging geïnstalleerd bovenop wat wettelijk verplicht is. Naast klassieke detectoren, werden een Vesda-aspiratiesysteem en beamdetectoren geïnstalleerd.
Het aspiratiesysteem is in de metalen structuur van het bouwwerk geïntegreerd. Het systeem bestaat uit geperforeerde pvc-buizen waarlangs de lucht wordt aangezogen. De aangezogen lucht wordt opgevangen in een behuizing met een performante rookdetector en de meldingsinformatie wordt doorgezonden naar de brandcentrale, die het signaal verspreidt en de nodige servobesturingen bedient.
Emmanuel Haveaux, verantwoordelijke van de dienst infrastructuur en techniek, vertelt: “Wij zijn bijzonder tevreden met de BEMAC-installatie. Op technisch vlak hebben wij altijd een oplossing weten te vinden. Bovendien vertrekken de technici nooit zonder een probleem te hebben opgelost.”
De beamdetectoren bestaan uit twee onderdelen: een behuizing met de zender en de ontvanger, en een hoogperformante reflector. Indien rook verhindert dat het infraroodlicht op de ontvanger wordt weerkaatst, wordt de melding naar de centrale gestuurd.
Voor dit project heeft BEMAC meegewerkt aan de haalbaarheidsstudie, die in perfecte samenwerking met de heer Haveaux, verantwoordelijke van de dienst infrastructuur en techniek, is verlopen. Een jaar later was het Paviljoen van de Fresco’s van Pompeï uitgerust met een branddetectiesysteem dat een brand in een zeer vroeg stadium kon detecteren.